Uczniowie liceum, pod okiem pań Anny Nowakowskiej i Barbary Winkler, już po raz drugi przygotowali zdrowe śniadanie. W tym roku hasło przewodnie brzmiało Śniadanie daje moc i energię! Na wstępie uczniowie II SL i II BL przypomnieli, że pełnowartościowe śniadanie jest nie tylko podstawą zachowania dobrego zdrowia, lecz także osiągania dobrych wyników w nauce i pracy. Jeżeli nie zjemy rano śniadania, narażamy się na zmęczenie, senność, rozdrażnienie i osłabienie. Mamy kłopoty z koncentracją, a efekty naszej pracy są niezadowalające. Młodzież przekonywała, że warto wcześniej wstać i przygotować pyszny posiłek, który powinien być zjedzony w ciągu 2 godzin od przebudzenia. Pożywne śniadanie powinno składać się z: 60% węglowodanów, 30% białek i 10% tłuszczy.
Na tegorocznym śniadaniu mogliśmy spróbować m. in. różnorodnych sałatek owocowych i warzywnych, sushi, ciasta marchewkowego, ciasteczek z musli, domowego chleba oraz zdrowych koktajli.
Fotorelacja z wydarzenia na FacebookuPasta z avokado - przepis Karoliny Jureczko
Awokado zblendować, następnie wycisnąć 2 ząbki czosnku, ugotowane jajka potrzeć na tarce wszystko wymieszać! Pasta gotowa!
Sałatka z kurczakiem - przepis Karoliny Jureczko
Sałatę lodową potrzeć na małe kawałki, pokrojone pomidorki koktajlowe poukladać na sałacie, dodać czerwoną cebulę, ogórki i rzodkiewkę. Na górę kładziemy grillowanego kurczaka. Wszystko polać jogurtem zmieszanym z przyprawą do sałatek.
Twarożek na słodko - przepis Asi Witeczek
Wymieszać twagróg, śmietanę, cukier i cukier puder. Gotowe!
Ciasteczka bananowe - przepis Kamila Kalusa
Składniki: 2 banany, 1 szklanka płatków owsianych, 1 jajko, rodzynki, żurawina, siemię lniane, pestki dyni, migdały. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i piec 18 min. w temp. 180 stopni na blasze wyłożonej papieriem do pieczenia (przepis na 10 sztuk).